1. Vragen & Contact | Primavera Reizen
  2. Verplichte reisdocumenten
  3. Welke verplichte formulieren gelden er voor reizen naar Spanje?

Alle thema's

Welke verplichte formulieren gelden er voor reizen naar Spanje?

Sinds begin april is het niet meer verplicht om het FCS-formulier in te vullen wanneer u een Europees Digitaal Corona Certificaat (DCC) heeft. Heeft u een geldig vaccinatie-, herstel- of testbewijs die u kunt aantonen in de CoronaCheck app óf u heeft deze uitgeprint als papieren bewijs, dan hoeft u geen FCS-formulier meer in te vullen. Kijk voor vertrek wel of uw bewijs voldoet aan de gestelde eisen vanuit de Spaanse overheid. Op Nederland Wereldwijd kunt u nalezen waar uw bewijs aan moet voldoen.

U kunt de geldigheid van uw coronabewijs ook checken op https://www.spth.gob.es/.  Dit doet u door op de gele balk 'If you have an EU COVID Digital Certificate (DCC) or EU Equivalent' te klikken. Vervolgens vult u de dag van aankomst in Spanje in, land van vertrek en vanuit welke provincie u vertrekt. Ten slotte kunt u uw QR-code uploaden. Wanneer uw QR-code geldig is, krijgt u een groen vinkje te zien met 'Valid' erachter. Bij aankomst op het vliegveld in Spanje kunt u de oranje Health Control route volgen.

Tip! Heeft u uw papieren bewijs opgeslagen via https://coronacheck.nl/nl/print/, dan staat er op de eerste pagina geen QR-code waardoor de QR-code scanner van SPTH.Gob deze niet kan lezen. U kunt wel een screenshot maken van de QR-code van uw laatste vaccinatie, herstelbewijs of testbewijs en deze uploaden. 

Heeft u geen Digitaal Coronacertificaat (DCC) en reist u per vliegtuig naar Spanje, dan is het wel verplicht om het FCS-formulier in te vullen. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Hieronder vindt u een stappenplan hoe u het formulier kunt invullen.

Belangrijkste punten:
• Voor aankomst invullen
• Vanaf 48 uur voor vertrek ondertekenen
• Advies individueel formulier invullen
• Stoelnummer moet ingevuld worden. Tip! Heeft u nog geen stoelnummer en checkt u pas op de luchthaven in? Bij het stoelnummer kunt u ook een fictief nummer invullen. Voorbeed: 12A (gebruik altijd een hoofdletter en gebruik geen spatie)
• Wijzigen formulier deels mogelijk na ondertekenen (adres en stoelnummer)
• U reist op basis van een QR-code (uitprinten of app)

Advies: wij adviseren u het formulier 48 uur voor vertrek in te vullen als u van te voren tegen betaling stoelen heeft gereserveerd, of zodra u online bent ingecheckt. Zo kunt u het formulier in een keer afronden.
  
Elk formulier is persoonlijk en niet overdraagbaar. In het geval dat de passagier een minderjarige of een afhankelijke / gehandicapte persoon is, dan kan het formulier worden ingevuld door hun tutor, die verantwoordelijk is voor de juistheid van de verstrekte informatie.

Hoe vult u het formulier in?
Ga naar https://www.spth.gob.es/ en klik op de blauwe balk 'if you DO not have an EU Digital COVID certificate (DCC) or EU equivalent'. Vervolgens kiest u voor ''individual FCS form'' of voor ''Family/group GCS form''. De eerste stap is de aanmelding door uw persoonsgegevens in te vullen. 

Passenger data
- Vul uw achternaam in (conform paspoort)
- Vul uw voornaam in (conform paspoort)
- Vul uw paspoortnummer of identiteitskaartnummer in van het document waarmee u gaat reizen
- Vul uw vluchtnummer in. Let op: u vult eerst de airline code in en daarna de cijfers van uw vluchtnummer. Uw vluchtnummer kunt u terugvinden in de reisbescheiden. Voorbeeld: HV6109
- Vul uw datum van aankomst in
- Vul uw e-mailadres in
- Herhaal uw e-mailadres
- Vinkt u alleen de checkbox aan als Spanje niet uw eindbestemming is
- VInkt u alleen de checkbox aan als u het formulier invult voor een minderjarige of een afhankelijke persoon
- Onderaan de voorwaarden vinkt u de hCaptcha aan om te bevestigen dat u geen computer bent
- Vinkt u aan dat u akkoord bent met de voorwaarden
- Klik op SEND

In de pop-up klikt u op continue. U zult een mail ontvangen vanuit spaintravelhealth-no-reply@spth.gob.es. Hierin staat een link om direct het formulier te openen danwel een security code waarmee u via https://www.spth.gob.es/ kunt inloggen onder ''Continue with previously created FCS form''. Logt u daar in met de Form identifier uit de mail, uw documentnummer en de security code. 


STEP 1: Personal Information
- Vul uw achternaam in (conform paspoort)
- Vul uw voornaam in (conform paspoort)
- Vink uw geslacht aan
- Uw documentnummer is al ingevuld en is niet te wijzigen
- Vul uw telefoonnummer in (prefix = NL +31). Eventueel is er ruimte voor een tweede nummer.
- Uw mailadres is al ingevuld en is niet te wijzigen
- Vul uw geboortedatum in
- Vul uw straatnummer en huisnummer in
- Vul uw land in (Netherlands)
- Vul uw provincie in
- Vul uw stad in
- Vul uw postcode in

Klik op Save and continue

STEP 2: Flight information
- Vult u de luchtvaartmaatschappij van uw heenvlucht in
- Uw vluchtnummer is al ingevuld, deze kunt u niet meer wijzigen
- Vul uw stoelnummer in. Deze krijgt u zodra u online heeft ingecheckt. Tip! Heeft u nog geen stoelnummer en checkt u pas op de luchthaven in? Bij het stoelnummer kunt u ook een fictief nummer invullen. Voorbeed: 12A (gebruik altijd een hoofdletter en gebruik geen spatie)
- Uw aankomstdatum is al ingevuld, deze kunt u niet meer wijzigen
- Vult u de adresgegevens in van uw verblijf in Spanje: bij 'region' vult u de provincie in. Bij 'city' vult u de gemeente in. Tip! Weet u de gemeente niet? Google uw plaatsnaam en zet daar gemeente achter. Voorbeeld: "Fuengirola gemeente".
- Vink aan wanneer dit adres het enige adres is waar u zult verblijven tijdens uw vakantie

TIP: De adresgegevens van uw vakantiebestemming vindt u op de accommodatiepagina op onze website of op de accommodatievoucher die u uiterlijk 7 dagen voor vertrek per mail krijgt toegestuurd.

Klik op Save and continue

STEP 3: Travel History
- Vul het land in waarvandaan u vliegt (Netherlands of Belgium)
- Vul de provincie in waarvandaan u vertrekt
- Wanneer u in de afgelopen 14 dagen voorafgaand aan uw reis in andere landen bent geweest, vult u die landen in hier in
- Vink Tourism aan

Klik op Save and continue

STEP 4: Health Questionnaire
- Vink aan of u de afgelopen 14 dagen in contact bent geweest met iemand die positief is getest op COVID-19 (yes or no)
- Selecteer welk type coronabewijs u heeft. Reist u op basis van het EU digitale corona paspoort? Dan kiest u voor EU COVID Digital Certificate. Ze vragen u dan het digitale bewijs te uploaden in dit formulier. Dit doet u door op https://coronacheck.nl/nl/print/ uw papieren bewijs op te vragen. Volg de stappen en sla uw coronabewijs op als pdf en voeg deze toe aan het formulier.
Krijgt u een foutmelding na het uploaden van uw QR-code? Kies dan voor 'Other certificate' en vink aan of u reist op basis van een vaccinatiebewijs, negatieve testuitslag of herstelbewijs. Zodra u een van de opties aanvinkt kunt u handmatig uw gegevens invullen. Wanneer u een PCR-test uitslag wilt invullen, kies dan voor NAAT-test.
- Klik op 'validate certificate'
- In de pop-up klikt u op ''yes'' wanneer u zeker weet dat de toegevoegde info juist is

STEP 5: Affidavit
- Vink de checkbox aan. Hiermee bevestigt u dat u in quarantaine gaat wanneer u in de eerste 14 dagen na binnenkomst in Spanje syptomen krijgt van het coronavirus en u contact opneemt met de autoriteiten. 

Klik op end process

U krijgt de bevestiging dat u het formulier heeft ingevuld. 

Formulier ondertekenen
Het is belangrijk dat u het formulier niet alleen invult, maar ook (digitaal) ondertekend. U kunt uw formulier onderteken op de website spth.gob.es of in de mobiele app. Dit is mogelijk vanaf 48 uur voor vertrek. Hiermee krijgt u de Health QR Code die u (op papier of mobiel) moet laten zien bij de health control van de luchthaven om uw reis te kunnen voortzetten. Als u het formulier ondertekent vanuit de app, verschijnt het in het gedeelte 'Mijn reizen' en ontvangt u een e-mail die u kunt afdrukken.

Het invullen van dit formulier is verplicht. Als u het formulier niet heeft ingevuld, kan u de toegang tot Spanje worden geweigerd.

Voor algemene richtlijnen per bestemming, klik hier.

Wijzigen
Na ondertekenen kunt u de volgende data nog wijzigen: stoelnummer, adres en adres van uw vakantiebestemming. Na een wijziging ontvangt u een nieuwe QR-code.

Problemen bij het invullen
Als u problemen ondervindt bij het invullen van het formulier, stuurt u dan een e-mail naar spth@sanidad.gob.es met een screenshot van het probleem. Geef in het e-mailonderwerp ook aan of u de website of de mobiele applicatie gebruikt. U kunt ook bellen naar de Helpdesk via +34 910 50 30 50. 


Was deze vraag nuttig voor u? Ja, dit beantwoordt mijn vraag / Nee, dit beantwoordt mijn vraag niet
Bedankt voor uw hulp bij het verbeteren van onze service!
Het spijt ons dat we u nog niet konden helpen. U bent van harte welkom om een bericht te sturen via onze social media kanalen of een e-mail te sturen naar info@primaverareizen.nl en we zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden!

Heeft u uw antwoord niet gevonden?

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.30 uur
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
Zondag gesloten

Let op: er zijn gewijzigde openingstijden

Telefoon

U kunt ons bellen op 010-2452555 (lokaal tarief).

Op dit moment is ons kantoor gesloten. Zie onze openingstijden voor meer informatie.

E-mail

U kunt via onderstaande link eenvoudig een e-mail sturen naar ons met uw vraag.

Stuur een e-mail

Mijn Primavera

Altijd controle op uw boeking. Bekijk de documenten en betaal de vakantie online. 

Ga naar Mijn Primavera

Reisinformatie

Alles wat u moet weten om met een gerust gevoel uw vakantie te boeken en goed voorbereid op vakantie te gaan.

Bekijk reisinformatie

Voorboeking

Heeft u al een vakantie voor het komende seizoen op het oog? Maak dan nu een voorboeking.

Ga naar het voorboekingsformulier

Social Media

Het antwoord op uw vraag niet gevonden bij de veelgestelde vragen? U kunt ook uw vraag stellen via Facebook.

Brochure

Laat u inspireren en kom alvast in de vakantiestemming met onze nieuwste zomer brochure. 

U kunt onze brochure hier kosteloos aanvragen.

Heeft u uw antwoord niet gevonden?

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag 09.00 - 17.30 uur
Zaterdag 10:00 - 17:00 uur
Zondag gesloten

Let op: er zijn gewijzigde openingstijden

Telefoon

U kunt ons bellen op 010-2452555 (lokaal tarief).

Op dit moment is ons kantoor gesloten. Zie onze openingstijden voor meer informatie.
E-mail

U kunt via onderstaande link eenvoudig een e-mail sturen naar ons met uw vraag.

Stuur een e-mail

Mijn Primavera

Altijd controle op uw boeking. Bekijk de documenten en betaal de vakantie online. 

Ga naar Mijn Primavera

Reisinformatie

Alles wat u moet weten om met een gerust gevoel uw vakantie te boeken en goed voorbereid op vakantie te gaan.

Bekijk reisinformatie

Voorboeking

Heeft u al een vakantie voor het komende seizoen op het oog? Maak dan nu een voorboeking.

Ga naar het voorboekingsformulier

Social Media

Het antwoord op uw vraag niet gevonden bij de veelgestelde vragen? U kunt ook uw vraag stellen via Facebook.

Brochure

Laat u inspireren en kom alvast in de vakantiestemming met onze nieuwste zomer brochure. 

U kunt onze brochure hier kosteloos aanvragen.